Succesvol je eerste woning kopen | Stappenplan voor starters

Het kopen van een woning voor starters is in de huidige markt steeds moeilijker. Daarnaast is de aanschaf van een woning nog niet zo’n makkelijk proces. Wij hebben daarom een passend stappenplan voor jou als starter opgesteld met daarbij passende woningen die jij wél, zou kunnen kopen.

Als starter ben je natuurlijk totaal vreemd op de woningmarkt. Je wil graag een woning kopen, maar waar moet je beginnen? Wij nemen je mee.

Stap 1. Het bepalen van je woonwensen

Allereerst is het belangrijk jouw specifieke woonwensen concreet te maken. Wanneer je namelijk niet weet wat precies je woonwensen zijn wordt het aanschaffen van een woning wel erg ingewikkeld. Het is daarom slim van te voren een lijstje op te stellen met jouw woonwensen. Zo heb je een beetje een houvast voor jezelf en kun je ook bepalen hoe ver je daarvan af wilt wijken.

Speciaal voor jou hebben we uitgezocht wat een mogelijke maximale hypotheek is voor een starter en wat je, met de toevoeging van wat eigen geld, ervoor kunt kopen.

Wanneer je een 2-persoonshuishouden hebt met beide een bruto jaarinkomen van €30.000,-, zonder verplichte uitgaven kun je een maximale hypotheek afsluiten €267.113,-. Op deze Funda-pagina staan ruim 10.000 woningen waar je uit kunt kiezen. Ook als starter is er dus best veel mogelijk.

Stap 2. Benaderen van een hypotheekadviseur

Wanneer je eenmaal je woonwensen bepaald hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk op zoek naar een woning. Het is echter wel belangrijk vooraf te weten wat voor hypotheek je precies aan kunt. Wanneer je een mooie woning op het oog hebt wil je niet achteraf horen dat je het niet kunt betalen.

Stap 3. Bezichtigingen van woningen

Als je weet wat voor hypotheek jij aankunt kun je woningen gaan bezichtigen. Let bij de bezichtigingen van woningen bijvoorbeeld op het onderhoud die er aan de woning gedaan is. Het laatste wat je wilt is een woning waar achteraf allemaal gebreken aan zitten. Stel daarom tijdens je bezichtiging gerichte vragen om zo alle ins- en outs van de woning te weten te komen.

Stap 4. Het regelen van de koop

Wanneer je eenmaal een voor jou geschikte woning hebt gevonden kan het aankoop traject beginnen. Natuurlijk moet je eerst een bod doen op een woning. Je kan er voor kiezen dit op één woning te doen, maar dit mag ook op meerdere woning tegelijk. Het nadeel hiervan is wel dat een makelaar je bod minder serieus kan nemen, pas daar dus een beetje mee op.

Wanneer je bod is geaccepteerd is het tijd om het (voorlopige) koopcontract te tekenen en de financiering te regelen. Natuurlijk houden onze adviseurs uitgebreid contact met je tijdens het hele proces en helpen je bij alles.

Na de goedkeuring van de financiering komt de afspraak bij de notaris, waar alles juridisch goed geregeld wordt. Ook vindt de sleuteloverdracht daar plaats. Hierna is de woning officieel van jou!