Nú je overwaarde opnemen, is dat verstandig?

Overwaarde opnemen is populair onder huizenbezitters. Wat kun je ermee en is het wel verstandig om nu een voorschot te nemen op de winst bij verkoop? We praten je bij over de mogelijkheden en risico’s bij overwaarde. Ook met het oog op de economische vooruitzichten.

Overwaarde als waardevolle investering

Overwaarde wordt het vaakst gebruikt voor een investering in de woning. Met een verbouwing vergroot je je woonplezier en het draagt bij aan de woningwaarde.

Door bijvoorbeeld meer ruimte te creëren of bij het nemen van energiebesparende maatregelen kan de waardevermeerdering oplopen van 70% tot 100% van de investering. Daarnaast worden een duurzame of gerenoveerde woning sneller en tegen een betere prijs verkocht. Door je overwaarde te gebruiken voor een investering in je woning, heb je minder last van de dalende huizenprijzen.

Koop je een nieuwe keuken of badkamer van je overwaarde dan is de waardevermeerdering lager. Deze woningverbeteringen zijn namelijk smaakgevoelig. Gemiddeld draagt de investering voor 50% bij aan de woningwaarde. Een nieuw badkamer of keuken van je overwaarde neem je daarom vooral voor jezelf.

Overwaarde opnemen voor een consumptieve uitgave

Je kunt je overwaarde ook opnemen voor een consumptieve uitgave. Daarbij moet je denken aan een auto kopen, een wereldreis maken, eerder stoppen met werken of een maandelijkse aanvulling op je pensioen(inkomen).

Je neemt dan als het ware een voorschot op de winst bij verkoop van de woning. Vaak is de overweging dat je hier nu nog van kunt genieten. Later als het huis daadwerkelijk verkocht is misschien niet meer.

Wanneer je je overwaarde opneemt om schenkingen te doen ‘met de warme hand’, bespaar je voor je kinderen erfbelasting.

Je gaat een groter risico aan

Met een hogere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde ga je een hoger risico aan. In een tijd dat de huizenprijzen stijgen is dat natuurlijk geen probleem. Nu de huizenprijzen naar verwachting dalen, wordt het risico op een restschuld groter.

Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, hebben huizenbezitters flink overwaarde opgebouwd. De online taxateur Calcasa schat de gemiddelde overwaarde in Nederland in op €175.000,-. Zij komen niet snel in de problemen als de huizenprijzen dalen.

Ook moet de hogere hypotheek passen op het inkomen, nu en in de toekomst. Joris-Jan kan jouw financiële ruimte berekenen en helpen om verantwoord je overwaarde te gebruiken.

Overwaarde opnemen nu nog voordelig

Nu de overwaarde gebruiken is nog altijd voordelig. Bij de huidige rente (4%) kost een opname van € 30.000,- je slechts € 100,- per maand aan rente. Gebruik je de overwaarde voor energiebesparende maatregelen dan is dit zelfs nog iets voordeliger. Diverse geldverstrekkers geven namelijk duurzaamheidskorting.

Ook hebben geldverstrekkers diverse producten ontwikkeld speciaal voor overwaarde. Zo is de verzilverhypotheek geïntroduceerd met ruime mogelijkheden voor overwaarde na de AOW-leeftijd. Dit kan zelfs zonder dat je maandlasten omhoog gaan, omdat de rente wordt opgeteld bij de hypotheeksom.

Met de huizenprijzen op een piek, is het juist interessant om overwaarde op te nemen. Je financiële ruimte is dan namelijk optimaal. Daarnaast hebben de eerste geldverstrekkers inmiddels hun acceptatiebeleid verscherpt vanwege verslechterde economische vooruitzichten.

Wie nog iets met overwaarde wil doen, kan hier beter niet te lang mee wachten.